Khamis, 9 Ogos 2012

Popia Sira Pedas untuk menu berbuka...

 
 
Tak lengkap kalu berbuka tanpa kuih-muih...kali ni cheq da nak share popia sira pedas yang dibuat untuk menu berbuka...popia boleh buat banyak2 dan disimpan dalam peti ais..time nak makan boleh la digoreng...kerja yang mudah dan senang bagi cheq da yang kurang banyak masa nak menyediakannya kalu sibuk dengan hari2 persekolahan...

Popia Bersira Pedas
oleh:hana6877(my resepi)


Bahan-bahan ( satu hidangan )
  • kulit popia secukupnya
  • UNTUK INTI
  • 1 batang carrot - dihiris halus
  • 1 biji sengkuang kecil - hana gune lobak putih
  • 1 mangkuk kubis yang dihiris halus
  • taugeh - jika suka (hana x ltk)
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan n blend
  • 1 sudu mkn sos tiram
  • garam
  • perisa@gula
  • UNTUK SAMBAL SIRA
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
  • 2 sudu besar sos chili - hana guna sos cili thai
  • sedikit belacan - jika suka
  • sedikit air asam jawa@cuka
  • gula melaka@gula putih
  • garam
  • bijan sangai

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...